Japánvasút

Egyesül a két tokiói metrótársaság?

2009. november 23. - Carpy

Bár már többször is fölmerült, most tényleg komolyan lehet venni: egyesülhet a két tokiói metró-üzemeltető, a "Tokyo Metro" (korábbi nevén TRTA), és a "TOEI". Legalábbis ezt jelentette be Hisashi Umezaki elnök szerdán (2009. nov. 17.)

Az "Tokyo Metro" magánvasút jellegű cég, és 9 vonalat üzemeltet, melyből 2 kivételével mind össze van kötve az elővárosi magánvasutak vonalaival, és a metrók így kijárnak messze az elővárosokba, az elővárosi vonatok pedig be a metróalagútba.

A TOEI a "város cége", és azt a 4 vonalat építette meg és üzemelteti, amelyet a "magántőke" nem akart. Ezen kívül ők üzemeltetik az egyetlen megmaradt tokiói klasszikus villamosvonalat, és a (bel-)városi buszokat.

A két cég puszta léte sok galibát okoz a tokióiaknak, elsősorban tarifális okokból. Bár technikailag egyetlen jeggyel vagy IC kártyával használható a hálózat, azonban az egyik cég vonaláról a másikra való átszálláskor jellemzően megduplázódik az utazás költsége, mivel az alapdíjat másodszor is ki kell csengetni. A "Tokyo Metro"-nál 160 jennél kezdődnek a jegyárak, majd 4-5 állomásonként kb. 30 jenenként emelkednek, a TOEI tarifája 200-nál kezdődik, és szintén apránként drágább lesz. Így egy átszállásos út, ha csak 1-1 megállónyi távot tartalmaz a két cég vonalait használva, máris 360 jen, holott ennyiből a "Tokyo Metro" hálózatát akár 20 km hosszban is végig is lehetne utazni.

A helyzetet bonyolítja az is, hogy a cégeknek a közös állomások előtereiben külön jegykiadó automatáik vannak, a hozzá tartozó egyedi vonalhálózati térképekkel, melyeken a saját vonalaik vastagon, a másik cégé vékonyan van jelölve, így nehezítve a tájékozódást.

A két cég egyesülését nagyban akadályozza a TOEI súlyos görgetett adóssága. Míg a "Tokyo Metro" komoly nyereséggel működik, a város cége a magasabb jegyárak ellenére is veszteséges, pedig utas az ő vonalaikon is van bőven.

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr611545249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fricy · http://epitos.blog.hu 2010.01.02. 12:41:38

Ez az átszálláskor jelentkező többletköltség nem kicsit durva. A különböző térképek meg egyenesen a szivatás kategóriába tartoznak.
süti beállítások módosítása