Japánvasút

A macska megmentette a vasutat

2010. január 21. - Carpy

Biztos mindenki tudna módszereket adni arra, hogy hogyan lehet egy vasútvonalon forgalmat és bevételt generálni. Az azonban, hogy egy macskát nevezzenek ki állomásfőnöknek, még nem sokaknak jutott eszébe. Pedig hatalmas ötlet, és működik is: a macska, "Tama-chan", megmentette a Kishikawa vonalat a bezárástól.

Oszakától délre fekszik Wakayama városa, amely amúgy nem egy túl izgalmas hely. Innen rövid és unalmas mellékvonal vezet Kishi-ig, amelyet évtizedekig a Nankai vasúttársaság üzemeltetett, azonban 2006-ban be akarta zárni, mondván veszteséges. Ekkor összegrundolták a helyiek a Wakayama vasúttársaságot, és átvették a vonal üzemeltetését.

A vonal végállomásán, Kishi-ben  már régóta nem volt szolgálat, a motorvonatok simán visszaindultak enélkül is. Egy szép napon a felhagyott állomásfőnöki irodába beköltözött egy macska, akit elkezdtek az arra járók fényképezni. Hamar médiasztárrá vált a cicus, a vasúttársaság pedig egy tányérsapkát tett a fejére, és kinevezte állomásfőnöknek. (Fotó: Mainichi news, Wakayama Dentetsu)

Na, több se kellett, elkezdtek tódulni a turisták, megcsodálni és lefotózni az állomásfőnök-macskát. A vonal forgalma 10%-kal megemelkedett, a környékbeli szállodákban és gyógyfürdőkben megnőtt a foglalások száma, és irdatlan mennyiségű szuvenírt is eladtak a környékbeli boltokban, persze szinte mind macskás. A Kansai Egyetem egyik tanára szerint - akit az egész macska-sztori kiagyalójának tartanak - 3 év alatt több mint 2 milliárd (!) forintnyi pénzt hozott a macsek a régiónak. A napokban elő is lett léptetve, fő-állomásfőnöknek, és emiatt emelt adag macskaeledelt fog kapni az amúgy is felettébb kövérkés jószág.

Az üzlet annyira megy, hogy a régi állomás épületet le fogják bontani, és építenek helyette egy újat, ami - mily meglepő- macskára emlékeztető formájú lesz. (Fotó: hobidas.com) Tán még át is nevezik Tama-ra, a cica nevére. Az épületben több állomásfőnöki iroda is lesz, ugyanis azóta újabb két macska költözött be az épületbe, és pózol a fotósoknak.

A japánok eleve vevők az ilyen "aranyos" dolgokra, így nem véletlen Tama-chan sikere. Ráadásul Ázsiában a macskáknak eleve különleges tulajdonságokat tulajdonítanak. Például az integető macskafigura szerencsét, és jó üzletmenetet hoz. Nem véletlen, hogy szinte minden étteremben látni ilyen bábot (Maneki-neko, fotó: luckfactory).

 

 

A CNN is tudósított cicusról: 

https://www.youtube.com/watch?v=AFAVvewmfjI&NR=1

... és egy macskabarát bulvármagazin is:

https://www.youtube.com/watch?v=ythtd11igX0&NR=1

Egy amatőr videó a macskákról és az állomásról

https://www.youtube.com/watch?v=p5h3DKMdPjs&feature=related

És egy japán TV tudósítás a cica előléptetéséről:

https://www.youtube.com/watch?v=yn1SL_oI168 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr491689170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manhattani 2010.01.21. 18:52:28

>3 év alatt több mint 2 milliárd (!) forintnyi pénzt hozott a macsek a régiónak.

Ez nálunk úgy történne, hogy a MÁV évi 3 milliárd forint támogatást kérne macskatartásra :-)))
süti beállítások módosítása