Japánvasút

Káoszt okoztak a vasútfotósok

2010. február 17. - Carpy

A múlt hétvégén országos botrányt okozott néhány vasútbarát Japánban. Egy különleges vonatot annyian akartak lefotózni, hogy nem fértek el a magasperonon, ezért állványaikkal a nyakukban leugráltak a sinek közé, - ez azonban szigorúan tiltott a szigetországban. Így az eddig csak a bohókás különcöknek számító vasútbarátok átléptek egy határt, amit nem kellett volna.

A "rendkívüli" fotótéma nem volt más, mint hogy egy DD51-es dízelmozdony egy csoport megrendelésére különvonatként húzott 6 szalonkocsit, melyek egyébként gyékény-padlósak (tatamisak). Ez olyan frenetikus dolog, hogy nem szabad kihagyni, gondolták a potyafotósok, de oly sokan lettek, hogy egymás kameráitól már nem látták a vonatot. Ezért valamenyik kitalálta, hogy leugrik az 1 méter magas peronról, és a vágányok közül fotóz. Ezt többen is utánacsinálták. Na, itt állította le a JR WEST személyzete a vasútvonal forgalmát, ami miatt 40 vonat és 130000 utas késett. (Foto: sankakucomplax.com)

Japánban el lehet büntetlenül követni egy-két csínytevést, de a vonatforgalom bárminemű akadályozása nem vicc. És mivel a vasútbarátok nem először lépik át a társadalmi tolerancia határát, az országos média is komolyan foglalkozott az üggyel, és előjöttek a közelmúlt hasonló esetei is.

Az első tokiói könnyű motorvonat utolsó darabjának utolsó menetén is (lásd a kettővel ezelőtti post-ot) voltak afférok, a vasútbarátok ugyanis kizavarták az egyszerű utasokat a kocsikból, mondván, hogy ez egy speciális menet, csak vasútbarátoknak való. És a fotózás sem volt egyszerű... (foto: sankei.jp)

Előkerült egy videó arról is, ahogy egy csapatnyi videózó vasútbarát kishíján idegbajt kap, amikor a kedvenc vonata filmezésekor, amire órákig készültek, megjelenik az előtérben a rizsföldön a farmer kisteherautója, és - látszólag céltalanul - belemászik a felvételbe, majd vissza. És ebben azért - valljuk be - tányleg van valami nagyon vicces :)

https://www.youtube.com/watch?v=k9OJL0c-CBg

De voltak durvább esetek is. Az alábbi videón az látszik, ahogy a vasútbarátok egymásra üvöltözve próbálnak jobb fotós pozíciókat kiharcolni maguknak, nem kímélve azt a vasutast sem, akinek az a feladata, hogy távoltartsa az őrülteket a sinektől.

https://www.youtube.com/watch?v=5SMIgGAHAoU&feature=player_embedded

A videók láttán mintha nem is Japánban lennénk. Nyoma sincs a megszokott udvariasságnak és türelemnek. Nekem szerencsére nem volt ilyen tapasztalatom, amikor gőzmozdonyt fotóztam Ueno állomáson. Akkor is rendben ki voltak feszítve a védőmadzagok, sokan is voltak, de mindenki betartotta a szabályokat, sőt, a vasutas őrök még le is guggoltak, hogy könnyebben lehessen fotózni.

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr461765110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubk 2010.02.17. 15:22:00

Ilyenkor megnyugszok, hogy mégsem olyan veszett helyen lakok:-)
Mondjuk 2007-ben amikor Nohabal lementünk Tapolcára, meg az utolsó UV búcsúztatásakor sem volt semmi balhé a fotós és nem fotósok között, hanem inkább egymás tisztelete volt a meghatározó :-)

DRtorgyi 2010.02.18. 23:14:26

Van itt is egy elterjedt, hivatalos fotós hasonló beállítással. Egyszer láttam, komolyan aggódtam érte, nemcsak kishíján kapott idegbajt. Soha többet.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.07.16. 11:05:46

"a vasútbarátok ugyanis kizavarták az egyszerű utasokat a kocsikból"

Lehet, hogy nyakonvágtam volna 1-2 鉄ちゃん-t...
süti beállítások módosítása