Japánvasút

Egér miatt késett a shinkansen

2012. október 01. - Carpy

Vezető hír lett a minap egyes reggeli japán TV műsorokban, hogy a Tokió-Oszaka közötti Tokaido Shinkansen vonalon késnek a vonatok, mert egy egér elrágott egy kábelt. Az utasok kicsit értetlenkednek, de nem kell aggódni, egyik vasúti alkalmazott sem követ el harakirit emiatt. Az egér sorsa pedig nem ismert.

344-4471_IMG.jpg
A shinkansen pályája és biztosító berendezései hermetikusan vannak elzárva az emberek előtt, de a rágcsálónak ez nem jelentett akadályt

Az első híradások még csak arról szóltak, hogy 28-án reggel biztosító berendezési zavar miatt késnek a szupervonatok, később megadták az okot is, egész pontosan nevesítették a gyanúsítottat: egy kisméretű állat, nevezetesen egy egér rághatott el egy kábelt. Az eset a vonal közepe táján, Shizuoka és Kakegawa között történt, tehát ott, ahol a teaültetvényeket lehet bámulni az ablakból, ahogy elsuhannak.

Az alábbi rövid  tudósítást érdemes e témában megnézni, mert nem csak egy japán TV híradó díszleteibe és felkonferálásába lehet betekinteni, de lehet látni értetlenkedő, de nem éppen dühöngő utasokat is, lassan vánszorgó shinkansen szerelvényeket amatőr videón, no és az elrágott kábelt is.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5RljEc7B-x4

Az ügy egyik szenzációja az, hogy így Shizuoka állomáson lehetett álló helyzetben Nozomi vonatot fotózni, pedig ez itt menetrend szerint nem áll meg.

Összesen egyébként 81 vonat késett, a legdurvább 2 óra 40 percet. Ezt ki is írják, de a tudósításban csak 5-20 perces késéseket mutogatnak. 68 ezer utast érintett a vonatok késése, akik persze leginkább csak azt vették észre, hogy más vonatszámú vonat jön, mint kellene, mivel a Tokaido Shinkansen vonalon 3-10 percenként követik egymást a szerelvények. Akinek egy konkrét vonatra volt helyjegye, az várhatott ha akart, de jobban járt ha felszállt az elsőre, ami jött.

A probléma tehát tulajdonképpen bagatell, mégis ráharapott a japán média. Vessük össze ezt azzal, hogy Magyarországon a Budapest-Miskolc vonalon - a pályaállapot leromlása miatt kitűzött sebességkorlátozások eredményeként - 3 hónapja gyakorlatilag minden nap, minden InterCity és gyorsvonat 15-25 percet késik, ám ez a magyar média ingerküszöbét a mai napig nem érte el. Való igaz, hogy az érintett utasok száma is jelentősen eltér.

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr664812534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2012.10.09. 16:32:07

Jó lehetett a sok alagútban lassan menni, bár néha a nyomáskülönbség elég zavaró nagy sebességnél, szóval az érzékeny fülűek most jól érezték magukat. :)

Mihaszna Kelly 2012.10.18. 08:39:29

A videó már nem elérhető... :-(
süti beállítások módosítása