Japánvasút

Kezdeti nehézségek az új shinkansen vonalon

2010. december 09. - Carpy

A minap megnyílt Tohoku shinkansen első napja nem volt mentes a problémáktól. A rossz időjárás, valamint ritkán előforduló műszaki problémák miatt nagy késések voltak. Ezen felül még egy kellemetlen, de egyben vicces incidens is emlékezetessé tette a napot: sem az utasok, sem a kalauz nem tudott felszállni az egyik vonatra, merthogy zárva maradt az ajtaja, így az szellemvonatként indult el Tokióból.

"Hihetetlen!" Ezt a szót használják a szombati esemény leírására a japán médiában. Az utasok is teljesen értetlenül állnak előtte, de szerencsére inkább vidám fejcsóválással, semmint feháborodva vették tudomásul.

Az történt, hogy a késések miatt eleve nagy káosz volt, a késve beérkező vonatok késve is indultak vissza. A Tokióba északról bevezető shinkansen vonalakon közlekedő vonatok fogadására csupán 4 vágány áll rendelkezésre, és ezek is elég szerencsétlen vágánykapcsolatokkal rendelkeznek, így zavarhelyzetben csak fokozódnak a problémák.

A vonatok átlagosan 10 perc alatt fordulnak vissza Tokióból, és közben még ki is takarítják őket. A szoban forgó vonat viszont már az előző menetéről jókora késéssel ért be. A szerelvény ajtóit az utasok és a személyzet leszállása (kiszállása) után - szokás szerint - bezárták. A vonat másik végébe új mozdonyvezető szállt be, a neki rendszeresített "ólajtón" át, mely egyedi (tehát nem központi) működtetésű, mint az utasok tolóajtói. Vezérünk elrendezte a dolgait, és már várta, hogy indulhasson. Megkapta a szabad jelzést, látta, hogy az ajtók zárva vannak, és gondolván már mindenki felszállt, elindult, mintegy 54 perc késéssel.

Csakhogy az utasok és a "vonatvezető", aki jellemzően a vonat hátsó felében utazik, és az ajtózárással (is) foglalkozik, nem tudtak beszállni.

A szellemvonat elindulását hamar észlelték, és a közeli Ueno állomáson félrevágták, és az utasok odáig a következő vonattal eljutva, utólérve, átszálltak rá. Emiatt a vonat kapott még 31 perc késést, amiből így közel másfél óra lett. Az alábbi TV tudósításban lévő animáció próbálja szemléltetni a helyzetet:

news.tv-asahi.co.jp/news/web/html/201205016.html

Nem jött jól az incidens a JR East-nek, mely egész nap a vonal megnyitása miatt ünnepi hangulatban volt. Akik azonban ott voltak az első vonatokon, nagy és ritka eseményeknek lehettek tanui. 

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr862503482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása