Japánvasút

Halott amerikai tengerész az állomáson

2012. október 31. - Carpy

Egy amerikai tengerészgyalogos holttestére bukkantak egy Nagasaki-megyei vasútállomáson. Az eset körülményei tisztázatlanok, és ez nem csak találgatásokra ad okot, de nem tesz jót a japán lakosság amerikai katonákhoz való viszonyulásának sem.

Évtizedek óta több tízezer amerikai katona, illetve tengerészgyalogos állomásozik Japánban, elsősorban a messze délen fekvő Okinawa szubtrópusi szigetén, de pl. a Tokióhoz közeli Yokosuka-i bázison is. Általában nem sok vizet zavarnak ők, leszámítva az igen zajos repülőgépeiket, melyek miatt Okinawa egyes részein eleve csak füldugóval lehet létezni. Emellett viszonylag gyakran kerülnek hírműsorokba kerülnek az amerikaiak szexuális bűntettek gyanúja miatt is, mert néhány derék baka előszeretettel molesztál, vagy erőszakol meg fiatal lányokat. Ide értve egészen kiskorúakat is, 1995-ben egy 12 éves kislány vált áldozattá, melyből nagyon komoly belpolitikai válság keletkezett, és Japán lakosságának jelentős része eljutott a "jenkik haza" szlogen hangoztatásáig.

Pár hete megint történt egy hasonló eset, két katonát gyanúsítanak molesztálással. Emiatt sok bázison egyáltalán nem kapnak éjszakai kimenőt a katonák.

Ez sokaknak azért szomorú, mert minden rossz hírük ellenére is a japán lányok kedvelik őket, és akkor még finoman fogalmaztam. Amikor kimenőjük van (általában két-három hetente), akkor megélénkül a nagyvárosok esti-éjszakai élete. A különböző szórakozóhelyek egy része eleve az amerikai katonák kimenője alapján állítja össze programját, sőt, akár a nyitvatartási rendjét. Amikor előre lehet tudni, hogy estére ellepik a kétajtós szekrények a tokiói szórakozónegyedeket, Roppongi és Shibuya utcáinak és bárjainak forgalma már addigra megsokszorozódik, mire ők kilépnek a laktanya kapuján. Ugyanis ilyenkor elindul szórakozni az a soktízezer leány, akiknek bizony bejönnek a széles vállú jenkik, és előkerülnek azok a legények is, akik tudják jól, hogy nincs annyi matróz, amennyi a megnövekedett igényeket ki tudná elégíteni, így abban bíznak, hogy a hoppon maradt lányok beérik velük is.

Samuel Lewis Stiles KPBS.ORG.jpg

A szerencsétlenül járt Samuel Lewis Stiles (forrás: kpbs.org)

Valószínűleg egy ilyen görbe estére készült, vagy már túl is volt rajta Samuel Lewis Stiles is, akinek testét vasárnap reggel 5-kor találták meg a JR Kyushu vasúttársaság Haiki állomásán, a síneken. Nem tudni mi történhetett vele. Sérülései alapján az is elképzelhető, hogy felmászott egy vonat tetejére, ezáltal megközelítette a felsővezetéket, és megcsapta az áram. Ettől (vagy nem ettől) a sínekre esett, ahol megütötte a fejét, amitől elájulhatott, akár meg is halhatott. De lehet, hogy ebben szerepe volt annak az 5-10 doboz alkoholos italnak (a gyümölcsös sörre hasonlító chuhai-nak) amit a teste közelében találtak.

Az szinte biztos, hogy neki az eset idején a laktanyában kellett volna aludnia, nem pedig eltávon bulizni.
De azt sem zárták még ki, hogy esetleg gyilkosság áldozata lett. Mindenesetre újra a belpolitika kereszttüzébe kerültek az ideiglenesen Japánban állomásozók.

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr494880323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2012.10.31. 11:11:36

Szerintem ideje volna távozásuknak. A bázisoknak már nincs sok jelentőségük.
A lányok meg minden külföldit szeretnek. A külföldi egzotikus.
süti beállítások módosítása