Japánvasút

Új szerelvények a Joban vonalra

2011. június 23. - Carpy

Itt tart most a japán hagyományos gyorsvonati járműgyártás. Jó 10 éve jelentek meg a 653-as sorozatú vonatok, de máris bemutatták az őket leváltó új szériát, a 657-est, mely a Joban vonalon fog közlekedni. Igaz, egyelőre nem végig, mert a vonal egy jelentős szakasza még hónapokig zárva lesz a márciusi szökőár miatt.

A Joban (ejtsd Dzsóban) vonal Tokiót köti össze Sendai-jal, de nem a legrövidebb, egyenes úton, ahol a Tohoku Shinkansen vonala vezet, hanem a tengerparton. A vonal felső, Sendai-hoz közeli, jellemzően egyvágányú szakasza súlyosan megrongálódott (megsemmisült) a márciusi földrengésben, ezért még sokáig zárva lesz. Ezen a szakaszon amúgy is csak napi 4 pár gyorsvonat járna, és nagyjából óránként (csúcsidőben bő félóránként) egy-egy személyvonat. Az alábbi képen épp egy ilyet várnak az utasok, többek között egy felettébb érdekes ruhába öltözött leányzó: 

A vonal alsó szakaszán, Iwaki-tól Tokióig azonban már majdnem óránként közlekednek gyorsvonatok, és megannyi személyvonat mellett Mitótól félóránként van gyorsvonat Tokióba. Ezeket a vonatokat fogja végezni az új 657-es sorozatú motorvonat. (Fotó: JR Mito)

Az új vonatokat (és az elődeit) bemutató, összehasonlító, részletes adatokat is közlő sajtóközlemény elérhető itt:

http://www.jrmito.com/press/110617/20110617_press.pdf

Néhány adat az új 657-esekről:

10 kocsiból áll, mindkét végén vezérlő résszel, tehát 1+8+1 felállásban készül. 6 kocsiban hajtott tengelyek vannak, a többi 4 szabadon fut. 600 utast tud szállítani, ebből 30-at első osztályon. Az üléstávolság ez utóbbin 116 centiméter - tehát jó tágas, de a sztenderd osztály sem rossz a maga 96 centijével. Végsebessége 130 km/h, ami a hagyományos, 1067 mm-es nyomtávon a japánok szerint az elméleti maximum (kivéve a Seikan alagutat, ahol 140 km/h).

Reméljük, hogy hamarosan a teljes szakaszon végig tudnak közlekedni a szép új vonatok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr433007418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihaszna Kelly 2011.07.04. 04:32:41

A 2011/7-es menetrendkönyvekben semmi sem utal rá, hogy ne járna végig a vonat a Joban-vonalon. Illetve a 2011/6-os menetrendben volt egy ábra, hol nem járnak a vonatok, de a 7-esben (másik kiadásban) ez nincs. Így a japánul nem tudó vasútbarát azt látja, az érintett vonalakon minden a legnagyobb rendben van...

Mad Mind 2011.07.07. 09:11:11

@Mihaszna Kelly:
Azért van infó jr-east weboldalon angolul, bár messze nem annyi mint a japánon, meg ott van a japan-guide is ha végképp megszorulna az ember.
süti beállítások módosítása