Japánvasút

Büntetés a magas zaj miatt - de megmaradhat a vasútvonal

2010. szeptember 08. - Carpy

 

 

Az Odakyu magánvasút 11 és fél millió jent, azaz mintegy 25 millió forintnyi kártérítést köteles fizetni a vonal mentén élő emberek közül azon 42-nek, akik évek óta pereskednek vele a magas zajszint miatt - döntött a tokiói kerületi bíróság.

A bíró azzal indokolta a döntést, hogy a vonatok engedélyezettnél magasabb zaja hosszú éveken át zavarta a vonal mentén élőket az otthoni beszélgetésben, TV nézésben és alvásban.

Közös peronos átszállás a metróról az Odakyu gyorsvonatára Yoyogi-Uehara állomáson

Ahhoz képest, hogy 118 lakó nyújtott be kompenzációs igényt, 784 millió jen értékben, olcsón megúszta a vasúttársaság. Különösen annak fényében, hogy egyes károsultak egyenesen a vonatforgalom felfüggesztését is követelték. Ezt - természetesen - nem engedte a bíró, pedig a nappali zajszint 60 decibel, az éjszakai 50 decibel fölött volt, ami valljuk be, nem kevés, és ráadásul a határértékek fölötti. És itt aztán tényleg percenként járnak a vonatok. Ennek ellenére sem a vonatok ritkítását, sem a - zajcsökkentő célú - lelassítását támogatta a bíró, mondván, hogy ez nagyságrendekkel több érintettnek okozna súlyos károkat. És ez igaz is, kb. 1 millió ember lakik a vonal mentén, akiknek ez az egyetlen gyors kapcsolatuk Tokió belvárosával.

A felperesek nem teljesen elégedettek. Egyikük, egy 80 éves elmúlt bácsi, aki közel 60 éve lakik a vonal mentén, azt panaszolja, hogy azzal vígasztalják, költözzön el onnan, de erre csak azt tudja mondani: "Ennyi idő után, erre a kevés hátralévő időre? Most már kibírom..."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://japanvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr42279283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása